
One person may direct no more than five PPM, moderate complexity or high complexity labs (42 CFR 493.1359, 493.1407 and 493.1445). The CMS-116 counts certificates and asks each director to list every other lab directed. The federal cap does not appear in the Certificate of Waiver rules, though states may set their own.
Growing groups run into the five-lab limit at the same moment: the sixth clinic is ready, the testing menu includes microscopy or a moderate complexity analyzer, and the medical director already directs five certificates. The federal rule does not bend for that.
Where does the limit come from?
Three sections of 42 CFR Part 493 say it in nearly the same words:
- PPM labs: the director must "direct no more than five laboratories" (493.1359(a)).
- Moderate complexity labs: "Each individual may direct no more than five laboratories" (493.1407(d)).
- High complexity labs: the same sentence at 493.1445(d).
The CMS-116 instructions put it in application terms: "for a Certificate for PPM, Certificate of Compliance or Certificate of Accreditation, an individual can only serve as the director for no more than five certificates." The count is by certificate, which is why the one-certificate-per-location rule matters so much here.
Does the limit apply to Certificate of Waiver labs?
The cap sits in the PPM and nonwaived director sections of subpart M, and the CMS-116 instruction names only PPM, Compliance and Accreditation certificates. CMS's application page says there are "no federal education or experience qualifications" for a Certificate of Waiver director, and we have found no federal limit on how many waiver labs one person may direct. The CMS-116 still asks the director to list every other lab directed, "including Certificate of Waiver," in Section X. A state can set its own limit, so check the state requirements index before planning around this.
How does CMS know how many labs a director has?
Section X of the CMS-116 asks for the CLIA number and name of every other separately certified lab the director directs. The State Agency can compare that list with its own records when it processes an initial application or a change of director. Leaving a lab off is not a shortcut: misrepresentation in obtaining a certificate is grounds to suspend, limit or revoke it (493.1840(a)(1)).
What can a group do when it hits five?
- Keep the new site waived. If the new location only needs waived tests, a Certificate of Waiver does not count against the PPM and nonwaived cap.
- Use a different qualified director. Another physician or qualified practitioner directs the new PPM lab, or another person meeting subpart M directs the new nonwaived lab.
- Check whether a multiple-site exception applies. Mobile and temporary sites under one home base, limited public health testing by not-for-profit or government labs, and hospital labs on one campus may share a certificate (493.43(b)). A for-profit chain of fixed clinics does not qualify. See the three exceptions.
- Retire a certificate. If an older site has stopped the testing that needs PPM or nonwaived status, a certificate-type change or closure frees a slot.
Directing a moderate or high complexity lab also means on-site visits at least every six months at each lab (493.1407(c), 493.1445(c)), so five labs is a real workload. See the 2024 on-site visit rule.
How does the limit play out for a growing group?
Take a hypothetical urgent care group with one medical director and seven locations. Four sites run only waived tests under Certificates of Waiver. Three sites read wet mounts and KOH preps under PPM certificates. The director's count under the cap is three, because only the PPM certificates count toward it, so there is room for two more PPM or nonwaived sites. Now suppose the group adds a hematology analyzer at its busiest site. That site moves to a Certificate of Registration and then Compliance or Accreditation, its director must now meet the moderate complexity qualifications in 493.1405, and the director owes it two documented on-site visits a year. The count is unchanged, but the qualifications and the workload are not. Mapping each site this way before the next lease is signed is far easier than discovering the problem when the State Agency returns a CMS-116.
How do director changes interact with the limit?
A change of director must be reported within 30 days for every certificate type (493.39, 493.51, 493.53, 493.63), and for PPM and nonwaived labs it comes with the new director's qualification documents. If the incoming director already directs five qualifying labs, the change cannot be made as planned. Checking the count before announcing the change saves a returned application. See changing your CLIA laboratory director and director requirements by certificate type.
How can White Glove CLIA help with a multi-site plan?
For groups opening several sites, we map each location's test menu to the certificate it needs, count each named director's certificates, and flag any site that would push someone past five. The CLIA Readiness Review is $149 and is credited toward a filing; a CLIA Change Request is $149 per change (pricing). We do not act as a laboratory director or supply one; the lab chooses its directors, and the owner or director signs every CMS-116.
Common questions
- Can one physician be the CLIA director for more than five clinics?
- Not for PPM, Compliance or Accreditation certificates: the federal limit is five. For Certificate of Waiver sites, the federal rules set no matching cap, though the CMS-116 still asks the director to list every lab directed and a state may impose its own limit.
- Does a hospital campus with several labs count as five labs?
- Not necessarily. Hospital labs on contiguous buildings of one campus under common direction may file a single application (42 CFR 493.43(b)(3)), and the limit counts certificates.
- Where does the CMS-116 ask about other labs?
- Section X, Director Affiliation with Other Laboratories, asks for the CLIA number and name of each other separately certified lab the director directs, including Certificate of Waiver labs.
Need Help with Your CLIA Certificate?
We prepare your CMS-116 and any state filing for your owner or director to sign, then track your certificate, changes and renewals.
