
Rhode Island licenses clinical laboratories, but R.I. Gen. Laws 23-16.2-3 exempts anyone performing only limited-function tests, which the rules define as CLIA-waived tests, and pharmacists performing them. A waived-only site needs only its CLIA Certificate of Waiver. PPM, nonwaived and out-of-state labs testing Rhode Island specimens need a state license at $650 per specialty every two years.
Rhode Island has a clinical laboratory licensing law, R.I. Gen. Laws chapter 23-16.2 ("Laboratories"), and a Department of Health rule that carries it out, 216-RICR-60-05-4. Read the rule's general requirement on its own and it sounds as if every testing site needs a state license: "It shall be unlawful for any person, corporation or other form of business entity to perform clinical laboratory services on specimens collected in this state or to own, conduct or maintain a clinical laboratory or station in this state without a license" (§ 4.3(A)). The exemptions are where the answer for waived testing sits, and the statute lists more of them than the rule repeats.
Which labs does the statute exempt?
R.I. Gen. Laws § 23-16.2-3 says the chapter applies to all laboratories and stations in the state except:
- "A laboratory maintained by a hospital licensed under chapter 17 of this title or by a licensed physician or group of licensed physicians who make the tests referred to in § 23-16.2-2 personally and solely in connection with the treatment of their own patients," though "an independent laboratory that makes the tests on its own responsibility for a single physician or group of physicians is subject to this chapter";
- "Any temporary or ad hoc health promotion or screening program conducted for the general public" under a Department of Health permit;
- "Any person performing only limited-function tests as defined in regulation by the director"; and
- "Licensed pharmacists performing limited function tests as defined in § 5-19.1-2(p)."
The rule supplies the definition the third exemption points to. Under 216-RICR-60-05-4.2(A)(6), "'Limited function test' means those tests listed in the Federal Register under the Clinical Laboratory Improvement Amendments of 1988 (CLIA) as waived tests."
Put together: a Rhode Island practice, urgent care center, school clinic or employer site that performs only CLIA-waived tests is outside the state licensing chapter, and so is a pharmacist running waived tests. It still needs its federal Certificate of Waiver.
Why does the rule seem to say otherwise?
Section 4.3(A) of the rule restates only the first two statutory exemptions, the hospital and physician lab exemption and the screening program permit. It defines "limited function test" but never repeats the waived-test exemption itself. Someone reading the rule without the statute would conclude a waived pharmacy or clinic needs a state license. The statute controls, and § 23-16.2-3(3) and (4) exempt them.
When does a Rhode Island site need a state license?
As soon as it does anything beyond waived tests and is not covered by the physician exemption. A PPM certificate is the common trigger: microscopy procedures are moderate complexity, not limited-function tests. So is any moderate or high complexity test, or acting as a collection station for a lab.
The physician exemption is narrower than it looks. The physicians must "make the tests... personally," solely for their own patients. A practice where medical assistants run the microscope, or a lab that tests for other practices, does not fit it.
A license application requires, under § 4.5(D) of the rule, documentation of the director's qualifications and resume, a list of technical personnel with their qualifications, hours of operation, floor plans or a facility description, an equipment list, the tests for which licensure is requested, the proficiency testing program for each specialty, the daily quality control program, and the quality assurance program. Renewal applications are due "one month prior to the expiration date of the license" (§ 4.4(A)(4)).
What does a license cost, and how long does it last?
The Department's consolidated fee rule, 216-RICR-10-05-2, sets a Biennial Laboratory License fee of $650 "for each approved specialty," the same $650 for a biennial station license, and $70 for a Clinical Laboratory Screening Program Permit, as of October 2026. Out-of-state labs pay the same $650 per specialty. Checks are payable to the General Treasurer, State of Rhode Island.
A license runs two years: unless suspended or revoked, it expires "on the 30th day of December" of every other year after it is issued (§ 4.5(A)). It covers only "the premises and persons named in the application and shall not be transferable" (§ 4.5(B)), and it names each specialty the lab may perform.
Do out-of-state labs need a Rhode Island license?
Yes. "Any out-of-state laboratory performing clinical laboratory tests on specimens collected in Rhode Island shall be licensed in accordance with the requirements stated in this Part" (§ 4.5(F)(3)). Before licensing, the Department reviews whether the lab is federally certified in the specialties it wants and licensed in good standing by its home state, if that state's rules are equivalent. The Director may grant immediate licensure to a lab licensed in another state and CLIA certified when it has been asked to perform a service no Rhode Island licensed lab offers (§ 4.5(F)(2)). Telehealth companies sending mail-in kits to a reference lab should check this before launch; see testing specimens from other states.
Where does the CMS-116 go?
To the Department of Health's Division of Facilities Regulation, which CMS lists (May 2026) at DOH.OFR@health.ri.gov and (401) 222-2721. The lab pays CMS from its emailed fee coupon: $248 every two years for a Certificate of Waiver and $297 for PPM, as of October 2026. A waived-only Rhode Island site has no state fee.
How can we help a Rhode Island site?
For a waived-only site, our Certificate of Waiver Application is $399: the CMS-116 and test list for your owner or director to sign, with a note of the statutory exemption for your records. For a PPM or nonwaived site that needs the state license, our State Lab License or Permit service is $699 per state, preparing the application and its attachments for your director to sign; you pay the state and CMS directly. The Rhode Island requirements page has the details.
Common questions
- Does a Rhode Island pharmacy need a state lab license for waived tests?
- No. R.I. Gen. Laws 23-16.2-3(4) exempts licensed pharmacists performing limited function tests, and 23-16.2-3(3) exempts anyone performing only limited-function tests, which the rules define as CLIA-waived tests.
- Does a PPM lab in Rhode Island need a license?
- Usually yes. PPM procedures are not waived tests, so the waived-test exemption does not cover them. Only a hospital lab or physicians personally testing their own patients would be exempt.
- How much is a Rhode Island clinical laboratory license?
- The Department's fee rule sets $650 for each approved specialty for a biennial license, as of October 2026, for in-state and out-of-state labs alike.
- Do out-of-state labs need a Rhode Island license?
- Yes. Rule 216-RICR-60-05-4.5(F)(3) requires any out-of-state lab testing specimens collected in Rhode Island to be licensed.
Need Help with Your CLIA Certificate?
We prepare your CMS-116 and any state filing for your owner or director to sign, then track your certificate, changes and renewals.
