White Glove CLIA Logo
CLIA Certificates

CLIA for FQHCs and Rural Health Clinics

Rural health clinics are required to run basic lab tests on site, so every RHC is a CLIA lab. Health centers must offer diagnostic lab services, on site or by arrangement. Which certificate each needs, how a nonprofit health center with several sites might use the public health exception, and the facility codes and state rules that apply.

← Back to Blog
5 min read · by White Glove CLIA
A small rural clinic exam room with a lab counter holding urine test strips and a glucose meter.

Every rural health clinic needs a CLIA certificate, because 42 CFR 491.9 requires RHCs to run urine dipstick, blood glucose and pregnancy tests on site. FQHCs must offer diagnostic lab services directly or by arrangement, so each site that runs tests needs a certificate. A nonprofit health center may ask whether the public health multiple-site exception fits.

Community health centers and rural health clinics do a lot of point-of-care testing for patients who would otherwise travel far for a lab draw. CMS's September 2026 statistics count 5,301 federally qualified health center labs, 2,976 rural health clinic labs and 7,126 community clinic labs. For rural health clinics, testing is not optional: federal rules require it.

Do rural health clinics have to run lab tests?

Yes. Under the conditions for certification, "The RHC provides laboratory services in accordance with part 493 of this chapter," which is CLIA, and "provides basic laboratory services essential to the immediate diagnosis and treatment of the patient, including:

  • "Chemical examinations of urine by stick or tablet method or both (including urine ketones);"
  • "Blood glucose;"
  • "Pregnancy tests; and"
  • "Collection of patient specimens for transmittal to a certified laboratory for culturing" (42 CFR 491.9(c)(2)).

The first three are tests, so every RHC is a CLIA laboratory and needs at least a Certificate of Waiver. Dipstick urinalysis, urine pregnancy tests by visual color comparison and home-use glucose meters are all on the original federal list of waived tests (42 CFR 493.15(c)). The current CMS fee for a Certificate of Waiver, as of October 2026, is $248 every two years.

What about federally qualified health centers?

The RHC lab list does not apply to them: "The laboratory requirements in paragraph (c)(2) of this section apply to RHCs, but do not apply to FQHCs" (491.9(a)(4)). Health centers funded under section 330 of the Public Health Service Act have their own requirement. "Diagnostic laboratory and radiologic services" are among the "required primary health services" a center must provide, "either through the staff and supporting resources of the center or through contracts or cooperative arrangements" (42 U.S.C. 254b).

So a health center can meet that requirement by referring specimens to an outside lab, in which case its sites only collect. "Facilities only collecting or preparing specimens (or both) or only serving as a mailing service and not performing testing are not considered laboratories" (42 CFR 493.2). A center that sends panels out and also runs rapid tests on site needs a certificate at every site that runs a test.

Which certificate fits a health center site?

  • Certificate of Waiver for sites running only waived tests: dipsticks, pregnancy tests, glucose, A1c on a waived analyzer, rapid strep and flu.
  • PPM certificate for sites where physicians, nurse practitioners, physician assistants or nurse midwives personally perform microscopy, such as wet mounts or KOH preps, during the visit (42 CFR 493.19). PPM directors must be physicians or midlevel practitioners authorized to practice independently, among the practitioners 493.1357 names, and may direct no more than five labs. See the PPM certificate.
  • Registration, then Compliance or Accreditation for a site with a nonwaived chemistry or hematology analyzer. See the five certificate types.

On the CMS-116, Section III has a facility type for each: Federally Qualified Health Center, Rural Health Clinic and Community Clinic.

Can a health center cover several sites with one certificate?

Sometimes, and it is worth asking. The second multiple-site exception lets "Not-for-profit or Federal, State, or local government laboratories that engage in limited (not more than a combination of 15 moderately complex or waived tests per certificate) public health testing" file a single application (42 CFR 493.35(b)(2)). CMS's guidance sets the terms:

  • "Not-for-profit status is a legal designation."
  • The tests, 15 or fewer, must be listed on the application, and every site may run only those tests. "A Certificate of Waiver laboratory is eligible if it only performs 15 or fewer waived tests."
  • "The location designated as the primary site on the CLIA application/certificate must perform testing and hold the certificate."
  • "Limited public health testing is not defined in the regulation" (State Operations Manual, Chapter 6, section 6010.2).

Because the regulation leaves "limited public health testing" undefined, the State Agency decides whether a health center's primary care testing qualifies. A nonprofit center with a short, identical menu across its sites should ask. A center whose sites run different menus, or more than 15 tests in total, files one certificate per site. CMS also says "Each exception stands alone and must not be combined with another exception" (section 6010). See the three multiple-site exceptions.

Mobile units are a separate route. A health center van that tests at different stops can operate under its home base's certificate as a mobile unit, with the vehicle identification numbers on the CMS-116. See mobile units and temporary testing sites.

Do states treat RHCs and health centers differently?

Some do. Maine's lab law exempts "Medicare-certified rural health clinics" testing exclusively their own patients, alongside physicians and group practices (22 M.R.S. 2013-A). Maryland counts a "community health center" among its point-of-care laboratories, whose directors may hold a letter of exception for waived testing instead of a permit (COMAR 10.10.01.03, 10.10.03.02). See Maine, Maryland and the state requirements index.

What do health centers most often miss?

  1. New sites. A new satellite clinic needs its own certificate before testing, unless a multiple-site exception truly applies.
  2. Director changes. Every certificate type requires notice within 30 days of a new director (42 CFR 493.39(b)). See changing your laboratory director.
  3. The email inbox. Since March 1, 2026, CMS emails all fee coupons and certificates. A coupon sent to a departed manager's address means a missed renewal.
  4. A test added without checking. A grant-funded analyzer may be moderate complexity. Check FDA's CLIA database before the first patient.

How do we help health centers?

We prepare the CMS-116 for each site, or a single public health exception application where the State Agency agrees it fits, plus any state registration. The owner's authorized representative or the lab director signs, and the center pays CMS directly. A Certificate of Waiver Application is $399 per site, the five-site package is $1,599, and 10 or more sites are $249 each. Renewal and Compliance Tracking is $299 per year for the first lab and $99 per year for each additional site.

Common questions

Does a rural health clinic need a CLIA certificate?
Yes. Federal rules require RHCs to provide basic lab services on site, including urine dipstick, blood glucose and pregnancy tests, in accordance with CLIA. A Certificate of Waiver covers those tests.
Do FQHCs have to perform lab tests on site?
No. Health centers must provide diagnostic laboratory services, but federal law allows them through the center's staff or through contracts or cooperative arrangements. Sites that only collect specimens are not labs.
Can a nonprofit health center use one CLIA certificate for all its sites?
Possibly, under the public health exception for not-for-profit or government labs with 15 or fewer listed tests. Limited public health testing is undefined in the regulation, so the State Agency decides.

Need Help with Your CLIA Certificate?

We prepare your CMS-116 and any state filing for your owner or director to sign, then track your certificate, changes and renewals.

Get Started

The fastest way is to call. If you prefer, you can book online below.

817-518-1747
or

Book Online

Share your details and preferred availability.