White Glove CLIA Logo
CLIA Certificates

CLIA for Schools, Shelters and Employer Clinics

When a school nurse, a shelter worker or an employee health clinic runs a rapid test for someone, that site is a CLIA laboratory, even if the test was sold for home use. When people test themselves and show the result, it is not. How CMS draws the line for group settings, the drug-testing carve-out for employers, and the public health exception schools sometimes fit.

← Back to Blog
5 min read · by White Glove CLIA
A school nurse's office with a cot, a first aid cabinet and a rapid test kit on the desk.

A school, shelter or employer clinic needs a CLIA certificate, usually a Certificate of Waiver, when staff perform tests or read results for others, even with home-use kits. People testing themselves and showing their own result need no certificate. Drug testing done solely for employment decisions is outside CLIA unless results are used to offer treatment.

Schools, homeless shelters, correctional facilities and employers came to CLIA in large numbers during the COVID-19 response, and many kept testing afterward. CMS counted 4,583 school and student health service labs, 1,538 industrial labs and 1,228 prison labs in September 2026 (CMS laboratory statistics). Each of them crossed the same line: someone on staff began performing tests or reading results for other people.

Does a school or shelter need a CLIA certificate to use home tests?

If staff perform the test or read the result, yes. CMS addressed this directly in its FAQ on over-the-counter home testing (updated March 4, 2022): "a facility where a staff member is performing testing and/or interpreting / reporting test results needs a CLIA certificate to perform testing, even if the test is authorized by the FDA for home use. This includes testing using OTC home tests performed by someone other than the individual in a facility such as a school, shelter, jail, or other location."

The same FAQ explains why. "CLIA prohibits any person from soliciting or accepting human specimens without a valid CLIA certificate if the test results are used to diagnose, prevent, treat, or assess health." A nurse swabbing a student to decide whether the student goes home is assessing health.

If students, residents or workers test themselves and read their own results, the site is outside CLIA for that testing. A person who "performs and interprets their own test and then shows their test result to someone else (e.g., employer) as proof of their result" is not having the result interpreted, and "CLIA certification is not required." Our post on home tests and self-testing lays out the full set of scenarios.

Which certificate fits a school, shelter or employer clinic?

Usually a Certificate of Waiver. Tests cleared by FDA for home use meet one of the criteria for waived tests (42 CFR 493.15(b)(1)), and most of what these sites run (rapid antigen tests, glucose meters, urine pregnancy and dipstick tests) is waived. The current CMS fee, as of October 2026, is $248 every two years. On the CMS-116, Section III has facility types for these settings:

  • 26, School/Student Health Service
  • 16, Industrial
  • 23, Prison
  • 29, Other, with a description, where nothing else fits

Pick "the one most descriptive of facility type," and ask the State Agency if unsure. The waiver lab's director needs no federal qualifications, but the form asks for the director's name and credentials.

Is workplace drug testing covered by CLIA?

Not when it is done only for employment decisions. CMS's State Operations Manual lists, among the testing not subject to CLIA, "Any facility or component of a facility that performs substance use disorder testing (such as for alcohol and/or drugs) solely for employment purposes (such as disciplinary, administrative, or legal action)." It adds a limit: an entity "performing substance use disorder testing... where the test results may be used for the purpose of offering, referring or making available treatment to the individual, must obtain an appropriate CLIA certificate" (Chapter 6, section 6002). Drug testing at a lab certified by SAMHSA under its guidelines is also outside CLIA (42 CFR 493.3(b)(3)).

The same SOM section exempts facilities "performing only physiological testing, e.g. spirometry, slit-lamp test for eyes, breath analysis, pulse oximetry."

States may still regulate workplace screening. Maryland, for example, requires an employer whose trained operator performs preliminary screening procedures to "register with the Secretary" instead of obtaining a permit or letter of exception (Health-General 17-205(d)). See Maryland.

Can a school district cover several schools with one certificate?

Possibly, through the public health exception. Federal rules let "Not-for-profit or Federal, State, or local government laboratories that engage in limited (not more than a combination of 15 moderately complex or waived tests per certificate) public health testing" file a single application (42 CFR 493.35(b)(2)). CMS's guidance adds that the primary site must perform testing and hold the certificate, every site may run only the listed tests, and "Limited public health testing is not defined in the regulation," which leaves the decision to the State Agency (SOM section 6010.2). A public school district or a nonprofit shelter network with a short, fixed test menu is worth asking about. A for-profit employer with several plants is not eligible and files one certificate per site. See the three multiple-site exceptions.

How do state laws treat school and workplace labs?

  • New York lists "school/student health services" among the sites that need a Limited Service Laboratory registration, and allows a multi-site registration for "Government owned laboratories or sites operated under the same not-for profit corporation." See New York's Limited Service Laboratory registration.
  • Maine exempts "Medical laboratories in a school, college, university or industrial plant that are under the direct supervision of, and whose services are used exclusively by, a duly licensed physician and that perform only tests acceptable to the department" (22 M.R.S. 2013-A(1)(D)). See Maine.
  • California requires a state registration for every location doing waived tests (Bus. & Prof. Code 1265). See California.

Who holds the certificate when a vendor runs the clinic?

The certificate belongs to a testing location and names an owner and a director, and the owner or an authorized representative signs the application (42 CFR 493.35(c)(2)). When a contracted vendor staffs an on-site employer clinic, settle in the contract which entity owns the lab, whose director is named, and who receives the emailed fee coupon. A certificate held by a vendor leaves with the vendor.

How do we help schools, shelters and employers?

A $149 Readiness Review sorts your program into self-testing, staff testing and exempt testing, and checks whether the public health exception is worth requesting. Certificate of Waiver Applications are $399 per site, or $549 with a compliance binder, which is useful where testing staff rotate. Districts and employers with five or more sites use the $1,599 five-site package or $249 per site at 10 or more. Your owner or director signs, and you pay CMS directly.

Common questions

Does our school need CLIA if students test themselves?
No, if each student performs and reads their own FDA home-use test. Once a staff member performs the test or interprets the result, the school needs a CLIA certificate.
Is pre-employment drug testing subject to CLIA?
Not when done solely for employment purposes such as hiring or discipline, according to CMS's State Operations Manual. If results may be used to offer or refer treatment, a CLIA certificate is required.
Can a public school district use one CLIA certificate for all its schools?
Possibly. Government and not-for-profit labs doing limited public health testing with 15 or fewer tests may file a single application. The State Agency decides whether a program qualifies.
Which facility type should an employer clinic choose on the CMS-116?
Choose the most descriptive of the 29 types in Section III, such as 16 Industrial or 29 Other with a description, and ask the State Agency if unsure.

Need Help with Your CLIA Certificate?

We prepare your CMS-116 and any state filing for your owner or director to sign, then track your certificate, changes and renewals.

Get Started

The fastest way is to call. If you prefer, you can book online below.

817-518-1747
or

Book Online

Share your details and preferred availability.