White Glove CLIA Logo
CLIA Certificates

Adding Tests to Your Menu Without Testing Outside Your Certificate

Adding a waived test to a waiver lab is simple. Adding a test your certificate does not cover is not: waiver and PPM labs must notify the State Agency before the first patient result, and running it early is a ground for revocation. How to check a new test, which changes need a new CMS-116, and how state registrations add their own rules.

← Back to Blog
5 min read · by White Glove CLIA
A clinic manager unpacking a new benchtop analyzer from its shipping box onto a lab counter.

A waiver lab adding another waived test needs no advance federal notice, though it should keep its test list and volume current. A test beyond the certificate is different: waiver and PPM labs must notify the State Agency and obtain the right certificate before reporting any patient result. Testing outside the certificate is a ground for revocation.

Test menus grow. A practice adds an A1c analyzer, an urgent care clinic adds a molecular flu test, a pharmacy adds a lipid panel. Whether that is a non-event or a compliance problem depends on one thing: whether the new test fits the certificate the lab already holds.

Is the new test covered by your current certificate?

Start with the FDA's CLIA database, which lists the complexity FDA assigned to each specific test system. Then compare it to your certificate:

  • A Certificate of Waiver "can only perform tests categorized as waived."
  • A PPM certificate "can only perform tests categorized as PPM, or tests categorized as PPM and waived tests."
  • A Certificate of Compliance or Accreditation can perform waived, PPM, moderate and high complexity tests, within the specialties on the certificate (Form CMS-116 instructions).

Two traps sit in that lookup. First, the categorization belongs to the exact test system, not the analyte; the CMS-116 itself lists "Prothrombin time (Not including waived instruments)" among nonwaived hematology tests. Second, a test not in the database at all is not waived: "If a laboratory test system, assay or examination does not appear on the lists of tests in the Federal Register notices, it is considered to be a test of high complexity" (42 CFR 493.17(c)(4)). See how to tell whether a test is CLIA-waived.

When the new test is waived, what changes?

For a waiver lab adding another waived test, the federal advance-notice rule does not apply; it covers only tests outside the waived category. Two habits still matter:

  • Keep the State Agency's picture current. CMS lists "Total Test Volume Change" among the changes a lab reports by written notice (State Operations Manual, Chapter 6, section 6016.1). Updating your test list with the volume keeps your file matching what inspectors will see.
  • Follow the new kit's instructions exactly. A waiver lab must "Follow manufacturers' instructions for performing the test" (42 CFR 493.15(e)(1)). Read the new instructions with each new lot too; CDC's self-assessment checklist asks whether you "check the manufacturer's instructions with each new lot and shipment of test kits."

State registrations can be stricter than CLIA here. New York's Limited Service Laboratory registrants "may only perform the tests listed on the registration certificate," and "Test additions and deletions do not go in effect until an amended certificate has been issued demonstrating the requested change" (Wadsworth Center). See New York's Limited Service Laboratory registration.

Why must you stop when the new test is beyond your certificate?

Stop before the first patient. A waiver lab must notify the State Agency "Before performing and reporting results for any test or examination that is not specified under § 493.15 for which the laboratory does not have the appropriate certificate" (42 CFR 493.39(a)). PPM labs have the same rule for any moderate or high complexity test beyond the PPM list (493.53(a)). CMS's Quick Start Guide puts it bluntly: labs with a waiver or PPM certificate "must immediately notify their State Agency before testing outside of their current certificate."

Notice alone does not authorize the test. CMS's procedure is a new application: "To become certified to conduct the additional testing, the laboratory must submit a new CLIA application (Form CMS-116)... A fee coupon will be system generated once the data is entered into the CLIA Data System. The certificate is issued once the appropriate fees are paid" (SOM section 6014).

  • Adding a PPM procedure to a waiver lab: a CMS-116 for a PPM certificate, with the director's qualifications. The current CMS fee for PPM, as of October 2026, is $297. See the PPM certificate.
  • Adding a moderate or high complexity test: a CMS-116 for a Certificate of Compliance or Accreditation, which issues a Certificate of Registration first. "A laboratory with a certificate of waiver that wishes to perform examinations or tests not listed in the waiver test category must meet the requirements set forth in subpart C or subpart D" (493.37(g)). That brings subpart M personnel, proficiency testing and surveys. See moving from a waiver to moderate complexity.

Labs that already hold a Certificate of Compliance work on a different clock: they must notify HHS "no later than 6 months after performing any test or examination within a specialty or subspecialty area that is not included" on the certificate (493.51(b)).

What happens if a lab runs the test first?

CMS may suspend, limit or revoke any CLIA certificate when a lab has "Performed, or represented the laboratory as entitled to perform, a laboratory examination or other procedure that is not within a category of laboratory examinations or other procedures authorized by its CLIA certificate" (42 CFR 493.1840(a)(2)). Since the 2023 fee rule, CMS may also impose alternative sanctions, including civil money penalties, on waiver labs. See CLIA sanctions.

The money side fails too. Medicare edits lab claims at the CLIA certificate level "To ensure that Medicare and Medicaid only pay for laboratory tests categorized as waived complexity under CLIA in facilities with a CLIA certificate of waiver" (CMS Transmittal 13465). A waiver lab billing a nonwaived code is billing outside its certificate. See the QW modifier.

How do we help with a menu change?

A $149 Readiness Review checks a planned test against FDA categorization, your certificate and your state's registration. A routine update to your file is a $149 CLIA Change Request. Moving up to PPM is a $599 PPM Certificate Application, and moving to nonwaived testing is our $1,499 Nonwaived Certificate Application Packet. We prepare the paperwork; your owner or director signs, and you pay CMS on pay.gov once the coupon arrives by email.

Common questions

Do I need to tell CMS before adding another waived test?
The federal advance-notice rule covers only tests outside the waived category. CMS does list test volume changes among changes reported in writing, and some states, such as New York, require an amended registration first.
Can we start a moderate complexity test while the new certificate is pending?
No. A waiver or PPM lab must notify the State Agency before performing the test and needs the appropriate certificate, which CMS issues after the new CMS-116 is processed and fees are paid.
Is a test not listed in the FDA database waived?
No. Under 42 CFR 493.17(c)(4), a test system that has not been categorized is treated as high complexity.

Need Help with Your CLIA Certificate?

We prepare your CMS-116 and any state filing for your owner or director to sign, then track your certificate, changes and renewals.

Get Started

The fastest way is to call. If you prefer, you can book online below.

817-518-1747
or

Book Online

Share your details and preferred availability.